fbpx
Herbalos Menta

Ljekovita svojstva mente

Menta, metvica ili nana jedna je od najraširenijih začinskih biljaka u ljudskoj upotrebi. Gotovo svako od nas u nekoj formi posjeduje u svom kućanstvu, bilo da se radi o vrećicama čaja, ulju ili proizvodu protiv upale i bolova.

Menta – svestrana biljka koja se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Menta ima brojna ljekovita svojstva koja se koriste za liječenje različitih zdravstvenih stanja. Najpoznatije ljekovito svojstvo mente je njena sposobnost da smiri želudac i ublaži grčeve. Menta sadrži mentol, glavni aktivni sastojak koji daje menti njen karakterističan miris i okus, koji ima analgetičko djelovanje i pomaže ublažiti bolove.

Menta također ima antibakterijsko i antivirusno svojstvo, što je čini korisnom za liječenje respiratornih infekcija poput prehlade i gripa. Menta također pomaže u održavanju oralne higijene, smanjuje upalu desni i pomaže u liječenju afta.

Menta također ima sedativno svojstvo, što je čini korisnom za liječenje stresa, anksioznosti i depresije. Menta također pomaže u poboljšanju koncentracije i pamćenja, što je čini korisnom za studente i osobe koje se bave intelektualnim radom.

Menta se može koristiti na različite načine – kao čaj, ulje, losion, kapsule ili kao dodatak hrani. Menta se može koristiti i kao aromaterapija, kad se koristi ulje mente, pomaže opustiti tijelo i poboljšati raspoloženje.

Menta je sigurna biljka koja se može koristiti bez straha od negativnih posljedica. Međutim, kod nekih osoba, prekomjerna konzumacija mente može izazvati probleme s probavom, kao što su nadutost i mučnina. Stoga, preporučuje se korištenje mente u umjerenim količinama.

Najnovije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naruči Herbalos proizvode na Web shopu

Herbalosion

Biljni lostion protiv bolova mišića i kostiju.

Neven krema

Prirodna krema namjenjena za zaštitu i njegu normalne, suhe i ispucane kože.

Krema za vene

Prirodna krema namijenjena za proširene vene i ispucale kapilare.
0
    0
    Korpa
    Vaša korpa je prazna.Vrati se na shop