fbpx

Koliko je važna njega kože?

Da li vas koža svrbi ili izbija, da li je pokrivena osipom ili izigrava domaćina čudnim mrljama? Upaljenja kože, promjene u teksturi ili boji i mrlje mogu biti posljedica infekcije, hroničnog stanja kože ili kontakta sa alergenom ili drugim nadraživačem. Možete da naučite kako da prepoznate uobičajene kožne probleme. Iako su ti problem uglavnom sami po sebi bezopasni, oni mogu predstavljati signal za nešto ozbiljnije, te uvek konsultujte ljekara za odgovarajuću dijagnozu. Nikako ne dozvolite da rješavate problem tek u poodmakloj fazi. Najvažnije je prepoznati bolest u njezinim najranijim fazama i tako spriječiti komplikacije. Koža je najveći organ i svaki poremećaj u njezinu izgledu uzrokovan ozbiljnim ili benignim stanjem izaziva fizičke i psihičke tegobe.​

Tipovi oštećenja kože

 • Suha koža – Koža poseduje prirodnu barijeru radi zaštite tela od različitih spoljnih uticaja. Kada je koža suva, svrbi ili je izložena stresu, dolazi do oštećenja te barijere. Za ovo može postojati više uzroka: prečesto kupanje i tuširanje, hladno vreme, suv vazduh iz grejnih tela, dodir sa sredstvima za čišćenje, sklonost ka neurodermatitisu ili prirodni proces starenja.
 • Iritacije kože – Iritacije kože izazivaju crvenilo, svrab ili osećaj pečenja. Često se javljaju na posebno osetljivim delovima tela, kao što su zadnjica, predeo genitalija, ispod pazuha ili između butina. Uzroci iritacija su različiti i one mogu da se jave kod svakoga.
 • Neurodermatitis – Neurodermatitis je jedno od najčešćih hroničnih oboljenja kože. Svrab muči obolele osobe i ometa im svakodnevni život. Lečenje akutnog zapaljenja pomaže da se prekine taj ciklus svrab-češanje.
 • Opekotine od sunca – Sunčevi zraci nam greju kožu i čine da se osećamo prijatno. Međutim, oni mogu da izazovu i oštećenje kože ukoliko je ne zaštitimo od intenzivnog sunčevog zračenja. Nažalost, često opekotine od sunca uočimo kada je već prekasno. Tek nekoliko sati kasnije koža pocrveni, postaje vruća i bolna.

Uzroci nastanka oštećenja kože

 • Prehrana – Hrana koju jedemo, igra veliku ulogu u ponašanju naše kože, na primjer mliječni proizvod, jaja ili orašide. Ali lista je skoro beskrajna. Fermentirane namirnice sadrže veće količine histamina koji može izazvati nastajanje ekcema ili psorijaze.
 • Stres – Ako smo pod stresom ili smo umorni, slabi naš imunitet a to može potaknuti probleme. Razlog leži u hormonima čije lučenje stres može potaknuti i samim time se funkcije kože usporavaju.
 • Hormoni – Promjene u izlučivanju hormona također utječu na zdravlje kože. Kod mnogih se žena javljaju problemi koji prate menstrualni ciklus.
 • Okoliš – Hladan, vruć ili suh zrak, nečist zrak
 • Hemikalije – koje nadražuju kožu često se nalaze u parfemima, proizvodima za njegu kože i odjeći.

Ne brinuti se o koži može dovesti do brojnih problema, uključujući suhu kožu, akne, bore, oštećenja kože od sunca i ekceme. Redovita njega kože, uključujući hidrataciju, zaštitu od sunca i korištenje blagih proizvoda za njegu kože, može pomoći u očuvanju zdrave i lijepe kože.

Krema sa prirodnim sastojcima kao rješenje

Herbalos neven krema je prirodna krema namjenjena za zaštitu i njegu normalne, suhe i ispucane kože. Napravljena je od čistog ekstrakta nevena, rađena je na prirodnoj bazi bez dodatka bilo kakvih hemikalija. Ljekovita svojstva po kojima je neven poznat jesu da stimulira prirodan proces obnove kože po čemu se i razlikuje od ostalih krema.

Idealna je za ispucalu kožu ruku, peta, usana ili bilo kojeg dijela tijela koji su izloženi vanjskim uticajima i promjenama. Melem hidratizira suhu kožu, jača strukturu kože i tako spriječava pojavu novih bora i bilo kakvih promjena na vašoj koži. Posebno se preporučuje u vrelim ljetnim i hladnim zimskim danima, kada je naša koža i najviše izložena hladnom ili toplom zraku.

Za njegu kože su se najbolje pokazale kreme od nevena.

Najnovije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Naruči Herbalos proizvode na Web shopu

Herbalosion

Biljni lostion protiv bolova mišića i kostiju.

Neven krema

Prirodna krema namjenjena za zaštitu i njegu normalne, suhe i ispucane kože.

Krema za vene

Prirodna krema namijenjena za proširene vene i ispucale kapilare.
0
  0
  Korpa
  Vaša korpa je prazna.Vrati se na shop